MASONSKI DEKALOG

MASONSKI DEKALOG

I

Bog je večna, svemoguća, nepromenjiva mudrost, najuzvišenija inteligencija i neiscrpna ljubav. Obožavaj ga, poštuj i voli. Odaj mu dužno poštovanje pridržavajući se vrlina koje propoveda.

II

Neka tvoja vera bude: činiti dobro iz ličnog zadovoljstva, a ne samo zato što to smatraš obavezom. Da bi mogao da postaneš prijatelj mudroga, povinuj se njegovim poukama.

III

Duša je besmrtna! Ne učini ništa što bi moglo da je unizi.

IV

Bori se neprekidno protiv poroka! Ne čini drugome ono što ne bi želeo da on učini tebi. Pokori se svojoj sudbini i čuvaj svetlo mudrosti.

V

Poštuj roditelje. Uvažavaju i pomaži starije. Podučavaj mlade. Brani i štiti mladost i nevinost. Voli i pazi svoju ženu i decu. Voli svoju zemlju i poštuj njene zakone.

VI

Neka ti prijatelj bude tvoja druga polovina. Neka te njegova zla sudbina ne odvoji od njega. Čini za njegovu uspomenu sve što bi za njega činio da je živ. Izbegavaj neiskrena prijateljstva i beži što dalje od njih.

VII

Ne preteruj ni u čemu. Ne čini ništa čega se nećeš rado sećati. Ne dozvoli da strasti zagospodare tobom. Uči se na tuđim greškama počinjenim zbog strasti. Budi tolerantan prema grešnima.

VIII

Slušaj mnogo, pričaj malo, čini dobro. Zaboravi naneto ti zlo! Na zlo uzvrati dobrim. Ne zloupotrebi ni snagu ni nadmoć.

IX

Trudi se da spoznaješ ljude, kako bi mogao da spoznaš samoga sebe. Budi uvek u potrazi za vrlinom. Budi pravičan. Izbegavaj nerad.

X

VELIKA ZAPOVEST SLOBODNOG ZIDARSTVA Volite jedan drugoga. Onaj ko kaže da je na svetlu, a mrzi svoga brata, ostao je i dalje u tami.